Metataidot käyttöön työssä ja työnhaussa

 

Oman työnhaun yhteydessä huomasin siihen tarvittavan valtavasti erilaisia metataitoja. Termin "metataito" opin toki vasta nyt jälkeenpäin, mutta viimeisenä opiskeluvuotena aloin tietoisestikin satsata tiettyihin osa-alueisiin. Listaan nyt iloksesi muutamia asioita, mitkä opin joko vahingossa tai tarkoituksella, mutta joiden näen johdattaneen minua kohti omaa työllistymistä. Metataitojen kehittäminen ei ole avain työllistymiseen, mutta näiden taitojen tietoinen tunnistaminen auttaa niin avoimien työpaikkojen hakijaa kuin unelmaduunia etsivää.

Metataitoja ovat muun muassa elämänhallintataidot, osaamisenhallintataidot, tiedonhallintataidot, verkostoitumis-, kommunikaatio- ja ryhmätyötaidot sekä kyky luovaan ongelmanratkaisuun. Termit kalskahtavat korvaani kovin ylevinä eikä niistä tahtonut ensipuraisulla saada mitään irti. Aletaan tutkimaan!

Elämänhallintataidot

Uskon elämänhallintataitojen olevan pohja ja perusta kaikelle. Muistan muuan vuosi sitten kun täytin 25 vuotta ja tajusin, että minun on alettava treenaamaan. En tarkoita treenaamisella pelkästään fyysistä kuntoa vaan eri osa-aluieden tietoista kehittämistä. Olin nuorempana aina lahjakas ja laiha, mutta kovin ryhtymisrajoitteinen ja täten en treenannut tai valmistautunut sen kummemmin koskaan mihinkään.

25-vuotiaana löysin itselleni sopivan opiskelupaikan ja silloin tajusin, että minua nuoremmat ja lahjakkaat painelivat ohitseni niin oikealta kuin vasemmalta. Päätinkin syksyllä 2013, että tästä päivästä lähtien alkaisi oma hyvinvointini ja tietoinen herääminen ympäröivään maailmaan. Tyttöystäväni kannustuksesta aloitin lenkkeilyn, lopetin valvomisen sekä aloin tehdä tosissaan kaikkea, mihin ryhdyin. Ostin jopa elämäni ensimmäisen kalenterin, johon innokkaasti kirjoitin niin omat vapaa-ajan menoni kuin kouluun liittyvät asiat.

"Samalla ryhdyin kirjoittamaan päiväkirjaa omista tekemisistäni ja huomasin, että pystyin kirjoitukseni kautta näkemään a) oman kirjoitustaidon kehittymistä sekä b) muiden tulosten kasvamista."

Ymmärsin, että ilman päiväkirjaani tuloksiakaan ei olisi syntynyt. Ihmismieli ei nimittäin ilman kirjanpitoa huomaa pieniä päivittäisiä tuloksia ja näin ollen yksilölle saattaa tulla fiilis, ettei mikään muutu.

 

Osaamisenhallintataidot

Kun sain perustan eli elämänhallintataidot kuntoon, siirryin luontevasti osaamisenhallintataitoihin. Minulle alkoi vapautua ylimääräistä energiaa ja aikaa, jota pystyin käyttämään oman osaamisen kehittämiseen. Muutin esimerkiksi oppimistani niin, että jos ennen tein aina yksin, aloin liittyä kaikenlaiseen ryhmätoimintaan. Olin nimittäin saanut aiemmassa kesken jääneessä opinnossani todeta, että yksin yrittämällä ei pitkälle pötkitä.

Ryhmässä työskenteleminen ei pelkästään lisännyt tehokkuuttani vaan saattoi minut jatkuvan arvioinnin pariin. Näin miten muut toimivat ja pystyin peilata omaa tekemistäni muiden tekemiseen. Aloin myös lukea kirjoja ja vain sellaisia, mitkä kiinnostivat minua. Kirjoja lukiessani yhdistelin omia kokemuksia kirjoissa esitettyihin väitteisiin ja samalla kokoajan kirjoitin omaa päiväkirjaa. Kirjoitin aina täysin vapaasti ja kaikkea vain mitä sylki suuhun toi.

Mitä paremmin sain uuden asian yhdistettyä omiin kokemuksiini, sen syvällisempi oppiminen tapahtui. En voi vieläkään tutkitusti todistaa opinko vai en, mutta mikäli jotain en pystynyt selittämään kokemuksieni kautta, annoin asian olla. Ajattelin kriittisesti, että sen ei vielä tässä vaiheessa kuulunutkaan mennä jakeluuni. Suurin oppi oli osata ja uskaltaa hyljätä esimerkiksi sellaiset kirjat, jotka eivät millään tapaa kolahtaneet.

Sain kuulla elinikäisestä oppimisesta ensimmäisen kerran ammattikorkeakoulussa. Sen kuuleminen lopullisesti vapautti minut. Ennen olin mieltänyt opiskelun päivä kerrallaan menemiseksi ja jotenkin automaattisesti nuoruuden jutuksi. Termin voima osaltaan saattoi myös liittyä siihen, että aloin opiskella ensimmäistä kertaa elämässäni vasta 25-vuotiaana. Elinikäisen oppimisen tiellä haluan jatkossakin pysyä.

 

Tiedonhallintataidot

Näkisin, että tiedonhallintataidoissa ehkä tärkein taito on mediataidot. Oma digitaalinen lukutaito on kehittynyt täysin sillä, että olen pikkupojasta asti pyörinyt internetissä. Minulla on asenne, että internet sisältää pelkkää huumoria ja sarkasmia, ja tämän avulla a) säästyn mielensäpahoittamiselta sekä b) osaan kriittisesti suhtautua lukemaani.

Olen jo nyt ajautunut tietynlaiseen kupla-ajatteluun, sillä omat sosiaaliset mediat ovat rakennettu tietynlaisten henkilöiden ympärille. Vastapainoksi olen ottanut mukaan seurantaan erilaisia ihmisiä eri ryhmistä. Näen, että näiden ihmisten kautta saan kaiken tarvittavan tiedon sekä pystyn toteuttamaan ylhäällä esitettyäkin oppimisen kaavaa; tässä tapauksesssa niin, että jokainen tieto on kohdistettu johonkin henkilöön, ei välttämättä omaan kokemukseen.

Tietokoneen ja - verkkojen käyttötaidot ovat aina olleet itselläni heikot, mutta suurimmassa määrin pelkkä ymmärrys on riittänyt. Minua ei sinänsä tekniikka kiinnosta yhtään, mutta pyrin pääsemään jonkin asteiselle ymmärryksen tasolle niiden suhteen. Esimerkiksi Mikko Hyppösen luentoja Youtubesta katsellen tai tietäviltä tahoilta kysellen. Tärkeintä internetissä on osata etsiä tietoa sekä kyetä suodattamaan sitä.

 

Verkostoitumis-, kommunikaatio- ja ryhmätyötaidot

Jos elämänhallintataidot toimivat perustana, erilaiset viestintätaidot ovat lähes yhtä tärkeitä oman työllistymisen kannalta. Tällöin kyse on pelkästään siitä, että osaanko kuunnella ja saanko sanotuksi. Välillä tarvitaan oikeasti taitoa osata olla hiljaa, vaikka mieli tekisi kuin avata oma suusi. Ryhmädynaamiikan kannalta ei ole hyvästä aina olla äänessä, mutta toisaalta taas aloitteellisuutta ja päätöksentekokykyä ei myöskään kannata pihdata.

Omat kehitysalueeni liittyvät ehdottomasti kielitaitoon ja suulliseen viestintään, sillä pelkästään jo "henkisellä puolella" se rajaa minulta valtavasti mahdollisuuksia. Olen alati kateellinen ihmisille, jotka osaavat puhua esimerkiksi sujuvaa suomea tai eri kieliä. Tuntuu, että mikäli minulla olisi se taito, vain taivas olisi rajana. Ehkä minulle on kuitenkin sen kautta suotu yksi iso heikkous, joka pitää onnekseni jalkani maassa ja oppimisen nälän korkealla.

Entinen opinahjoni Tiimiakatemia kannusti omilla arvoillaan erilaisuuden ja moniarvoisuuden esiintuomista. Löysin sen kautta ympäristön joka kannusti olemaan juuri sellainen kun on. Vasta tämän oivalluksen jälkeen osasin ja uskalsin alkaa kehittämään omia viestintätaitoja. Mikäli huomaat ympäristösi tarjoavan puitteet esimerkiksi erilaisuuden sietämiselle, silloin jää sinun vastuulle toimia sen arvojen mukaan. Jos sinulta uupuu ympäristö missä et pääse olemaan oma itsesi, etsi nopeasti käsiin sellainen.

Tarinat liittyvät vahvasti myös viestintätaitoihin, sillä jokainen vuorovaikutustilanne on kohtaaminen. Yksilönä kannattaa satsata siihen, että jokainen kohtaaminen edesauttaa halua kertoa sinusta eteenpäin. Se vaatii ehkä paljon oman osaamisen ja persoonan esiintuomista, mutta se on olennaista esimerkiksi työhaastatteluissa. Näkisin sen olevan paljon ratkaisevampaa kuin mitä oma cv:si. Metataidot valmistavat sinua työhaastattelu kysymyksiin, vaikka et koskaan saa ennakolta tietää mitä sinulta kysytään.

 

Kyky luovaan ongelmanratkaisuun

Metataidoista ehkä oleellisin, on kyky luovaan ongelmanratkaisuun. Tämä liittyy sikäli paljon tulevaisuuteen, että jo nyt kohtaamme elämässä ja työssä vain tuntematonta. Meidän työmme menee konkreettiseksi ongelman ratkaisuksi, jossa ratkaisemme yhdessä asiakkaan kanssa jotakin ennalta tietämätöntä ongelmaa. Mikäli meillä ei ole ongelmaa, ei ole myöskään työtä.

Olen kehittänyt omia sovellutuksia luovaan ongelmanratkaisuun siten, että olen antanut itselleni täysin vapaat kädet ja ruokkinut itseäni luovuuteen. Välillä se vaatii pihalle menemistä tai inspiroivien ihmisten seuraa.

Myös äärimmäinen tylsyys on keino vapauttaa oma luova itsesi täyteen vauhtiin. Maailma on pullollaan oppaita, mistä saa hyviä vinkkejä ja neuvoja erilaisiin ongelmanratkaisumenetelmiin ja niitä kannattaa jokaisen käyttää. Kannattaa muistaa, että luova ongelmanratkaisu perustuu pitkälti toistoihin sekä jatkuvaan kokeiluun. Yhteen tapaan toimia ei kannata jäädä junnaamaan, sillä luova ongelmanratkaisu jo nimenä kertoo sisältävän useita erilaisia ratkaisuja. Kun ongelman pystyy kääntämään itselleen merkitykselliseksi ja kiireiseksi, parhaat ideat syntyvät.

"Deadline on luovuuden paras ystävä."

Metataidot eivät ole taikuutta tai sankaritekoja. Ne ovat niitä taitoja mitä sinä jo todennäköisesti käytät omassa päivittäisessä elämässäsi. Suurin yksilöiden ero tulee siinä, että joillakin on pelisilmää ja uskallusta käyttää metataitoja tehokkaammin kuin toisilla. Metataitojen käyttämisessä kyse on loppupeleissä siinä, onko sinun pelisilmäsi otsassa vai istutko kenties sen päällä? 

Lataa käyttöösi BaronaCareers työnhakuopas tästä.

Lue myös Valtterin kirjoitus tulevaisuuden työelämän taidoista.

New call-to-action

Aiheet: TyöelämäUravinkitTyönhaku

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action