Koodari, lääkäri ja startup-yrittäjä Slushissa

Slush17_tyoelama_helsinki

#Slush17 toisessa päivässä päätin ottaa selvää, mille osaamiselle on kysyntää tämän hetken työelämässä? Entä kuinka oma osaaminen tuodaan esiin? Samalla on muistettava; harvassa työssä yksi ihminen pystyy tehdä kaikkea.

Eilisen Slush-päivän aikana kirjoitin jutun Northstarista. Tänään otin tukikohdaksi Futuricen kahvilan, joka jo viime vuonna muodostui minulle erittäin herkulliseksi kohtaamispaikaksi. Halusin saada enemmän irti Slushista ja koska en ollut hakemassa rahoitusta mihinkään, minun täytyi jatkaa ihmisten kohtaamista.

"Toiset kutsuvat ihmisten luo menemistä verkostoitumiseksi."

Aloin valikoimatta haastatella viereeni istunutta miespuolista henkilöä. Hän paljastui koodariksi, jonka mukaan työelämää säätelevät tällä hetkellä teknologiat. Kehittyminen ja asioiden vaihtuminen tapahtuu huimaa vauhtia, mutta samaan aikaan, kaiken aloittaminen on kokoajan helpompaa.

"Kaikki tieto löytyy ympäriltä ja vähintään internetistä."

Koodarin mukaan hänen alalle tarvitaan front-puolen tyyppejä, joilla on hallussa JavaScript ja Reactit. Myös mobiilikehittäjistä on huutava pula. Ehkä minun kaltaiseni "ei koodari" voisi työllistyä tulevaisuudessa analytiikan osaajana. Nykyään nimittäin suurin osa päätöksistä tehdään analytiikan ja datan perusteella.

 

Lääkäri istui viereeni

Kehittäjän jälkeen penkille tupsahti lääkäri. Hänen työssään tärkein yksittäinen osaaminen on ihmisten tarpeiden lukeminen ja määrittely. Kun ovi aukeaa ja potilas astuu sisään, uusi projekti alkaa. Kaikki olemassa oleva tieto on sillä hetkellä huoneessa ja loput haetaan manuaalisesti joko soittamalla kollegalle tai etsimällä kirjoista sekä internetistä.

Toinen mielenkiintoinen lääkärin mainitsema osaaminen liittyi aikaan. Lääkärin täytyy osata käyttää aikaa omassa työssä. Asiat eivät tapahdu hetkessä, tapahtumat ovat prosesseja ja suurin osa jää keskeneräiseksi. Jossain vaiheessa pitää osata päättää tai aloittaa alusta. Eteen tulee tilanteita, jotka vain aika voi ratkaista.

"Lääkärinäkin arvostan voimakasta kädenpuristusta. Hoidat homman omana itsenä."

Lääkärin mukaan työelämässä on valuuttaa se, että uskaltaa luvata jotain konkreettista ja ymmärrettävää. Se lupaus voi olla omaan työhön liittyvää, mutta myös vaikka lupaus omasta panoksesta osana työyhteisöä. Merkittävää on suhtautua hakevaan työhön kunnioittavasti ja arvostaa oikeasti niin omaa osaamista kuin haettua tehtävää.

 

Algoritmit käyttävät algoritmejä

Viimeiseksi vieraaksi sain startup-yrittäjän. Hän kertoi olevansa maailman johtava asiantuntija tunneälykkäässä algoritmissä. Aloin kysellä mitä hänen rohkea itsensä esittely konkreettisesti tarkoitti. Startup-yrittäjä oli kiinnostunut algoritmeistä sekä tunneälystä, jolloin hänen yrityksen ratkaisu oli tunneälyllinen algoritmi.

Kysyessäni häneltä osaamisesta, hän kertoi verkottumisen olevan aivan keskiössä. Startup-yrittäjänä hän oli asunut vuosikausia ulkomailla ja tavannut valtavan määrän uusia ihmisiä.

"Tärkeintä on jäädä ihmisten mieleen."

Tivasin startup-yrittäjältä miten jäädään ihmisten mieleen? Hän kertoi vain juttelevansa kiinnostavista asioista ja pyrki olemaan aina pari steppiä muita edellä. Tämän vuoksi jokainen hänen tekemä kohtaaminen toisten ihmisten kanssa toi lisäarvoa toiselle ja meistä jokainen haluaa olla edelläkävijöiden kanssa tekemisissä.

Jos tämän startup-yrittäjän sanoma pitäisi kiteyttää minunlaiselle tallaajalle, se menisi näin: Ihminen -> Ihminen ja työkalut -> Ihmiset, jotka käyttävät algoritmejä -> Algoritmit, jotka käyttävät ihmisiä -> Algoritmit, jotka käyttävät algoritmejä.

Startup-yrittäjän viesti ja koko Slushissa koettu myllerrys kolahti. Vaikka teknologia vapauttaa meille enemmän ja enemmän aikaa, haluamme tehdä tulevaisuudessakin työtä ja merkityksellisiä asioita.

Tällä hetkellä työelämä porskuttaa kehityspolun monessa eri vaiheessa, jolloin ensimmäiseksi kannattaa tunnistaa, missä kohden - juuri sinua ympäröivä - työelämä kulkee. Mahdollisuuksia piisaa jokaiselle.


Millaisessa työelämän vaiheessa sinä olet? Jos olet työnhakija tai haluat edetä urallasi, lataa tästä minun ja Tuomaksen huippusuosittu webinaaritallenne.

New Call-to-action

Aiheet: TyöelämäUravinkitOsaaminenTyöelämän taidot

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action