Miten saada välivuodesta tehot irti?

Maailma on mahdollisuuksia täynnä! Silloinkin kuin toiveidesi opinahjosta ei auennut jatko-opintopaikka tai jättämiisi työpaikkahakemuksiin ei tule toivottua vastausta.  Miten siis ottaa kuin varkain tulleesta välivuodesta kaikki irti? 

1. Rinkka selkään ja kohti seikkailuja

Matkailu vaatii rahaa, mutta voi sitä reissata maltillisemminkin. Itsensä voi löytää ja suunta tulevalle kirkastua myös kotimaan maisemissa, ja sukulaisten sekä ystävien luona taloudellisemmin sohvamatkaillen. Mikäs sen leppoisampaa, kuin reissata tuttujen koti- ja mökkiosoitteiden mukaisesti ilman tiukkaa aikataulua? Onnibussi vie ja VR:n junalla pääsee. Tärkeät ihmissuhteet tulevat samalla päivitetyksi, ja yhteistyöverkosto vahvistuu tulevaisuuttakin silmällä pitäen.

2. Jatko-opintojen pariin avoimen yliopiston & syksyn yhteishaun kautta

on tiedossa ja energiaa riittää, jatko-opintopaikka anomus sisään! Vaikkei kevään haussa onnistanut, syksyllä uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia tarjoaa syksyn yhteishaku.  Tarkista myös Avoimen yliopiston anti. Sieltäkin löytyy paljon kursseja, joista on sinulle hyötyä ensi vuoden hauissa tai jotka kartuttavat osaamista, jota unelmiesi työpaikassa arvostetaan.

 

Välivuosi on erinomaista aikaa löytää se oma, oikea suunta.
Välivuosi on erinomaista aikaa löytää se oma, oikea suunta.

 

3. Töihin, töihin, töihin!

"Helpommin sanottu kuin tehty", kuulen sinun tokaisevan.  Ei huolta! Sen minkä työkokemuksessa uupuu, korvautuu sinnikkyydellä ja hyvällä asenteella. Hakemusta sisään. Välivuosi on erinomaista aikaa kartuttaa työkokemusta, eikä sillä ole väliä, vaikkei työ olisikaan juuri sitä mitä "isona" ajattelit tehdä. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä. Laita ansioluettelo kuntoon ja verkot vesille rohkeasti ja päämäärätietoisesti. Tee työhakuprosessista projekti: tähtää tiettyyn tehtävään ja/tai jätä avoin hakemus.

4. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi & uraohjaukseen

Jos työpaikka on vasta tuloillaan, kannattaa kääntyä TE-toimiston puoleen. Tutustu myös Sanssi-korttiin ja TE-toimiston tarjoamaan uraohjaukseen. Ammatti-ihmisten kanssa keskustelemalla saattaa löytyä yllättäväkin reitti kohti tulevaisuuden tavoitteitasi.

5. Ryhdy sohvaperunaksi – OR NOT!

Eihän sitä ole pakko mitään tehdä, eikä elämä ole pelkkää suorittamista. Netflixistä elokuvat iltaan ja pelikonsolista viihdykettä mateleviin vuorokaudentunteihin. On sallittua ja hyväkin rentoutua pitkän opintourakan jälkeen, mutta pidemmän päälle toimettomuus passivoittaa ja masentaa mielen. Ajelehtiminen on aika ajoin mahtavaa, mutta tavoitteellisella tekemisellä pääsee varmimmin sinne, missä tulevaisuudessa haaveilet olevasi.

Tätä et varmasti haluaisi kuulla, mutta vinkkaan tämän varteenotettavan vaihtoehdon kuitenkin:

6. Apua äidiltä tai isältä & voimaa verkostoista

Fiksut vanhemmat eivät toteuta omia haaveitaan lastensa kautta, vaan tunnistavat jälkipolvensa vahvuudet (ehkäpä paremmin kuin sinä itse) ja mielellään ehdottavat sinulle mahdollisia tulevaisuuden polkuja avoimin mielin ja kokemuksen syvällä rintaäänellä. Kuuntelu ei maksa mitään; tässä voi vain voittaa! Sinä olet kuitenkin se, joka tekee viimeisen valinnan ja ottaa vastuun valinnoista - it's your life! Osaathan olla terveellä tavalla itsekäs?

"Verkostoidu! Tutustu erilaisiin vertaisryhmiin opintotaustasi
tai mielenkiinnon kohteidesi mukaan."

7. Voimaa verkostoista

Turvaudu tuttuihin ja tutustu uusiin, erilaisiin vertaisryhmiin opintotaustasi tai mielenkiinnon kohteidesi mukaan. Harrasteryhmät, vapaaehtoistyö, entiset kesätyö- tai harjoittelupaikat: suunta elämälle voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Tuppaudu sellaisten ihmisten seuraan, joilla on samanlaiset tulevaisuuden haaveet tai jotka ovat jo siellä, missä sinä haluat tulevaisuudessa olla. Ryhtyisikö joku mentoriksesi? Kahvituokio silloin tällöin taiturin kanssa tuo virtaa ja viitoittaa omaa matkaasi tehokkaasti.

Tärkeimpänä ohjeena kuitenkin:

8. Älä murehdi!

Asioilla on tapana järjestyä. Kaikki mulle ja heti -asenne toimii vain harvoin. Pienin askelin kohti päämäärää tallustava pokkaa lopulta palkitsevimman palkinnon. On myös hyvä muistaa, että ei se määränpää, vaan matkanteko!

Lue myös Hjallis Harkimon blogi  No en olisi arvannut mihin päädyn. Kaunista ja rentouttavaa kesää!


Kartutetusta työkokemuksesta asiakaspalvelualalla on hyötyä tulevaisuudessa, tähtäsit sitten alalle kuin alalle. Tarjoamissamme työpaikoissa työyhteisöt on täyttä kultaa ja työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan aidosti. Lue lisää välivuositöistä: 

Lue lisää aspatöistä!

Aiheet: UraohjausUravinkitVälivuosiVerkostoituminenTyönhakuJatko-opinnotMentori

Kirjoittanut:

Krista Pulkkinen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action