Miten työnhakua kannattaa rytmittää?

Olet varmaan jo kyllästymiseen asti kuullut, että työnhaku vaatii aktiivisuutta. No, tottahan se on. Mikä sitten on riittävä määrä aktiivisuutta työnhaussa? Vain sinä tiedät sen. Kokosimme kuitenkin tueksesi muutaman käytännöllisen neuvon, jonka avulla pystyt rytmittämään työnhakua niin, että voimasi riittävät ja myös muulle elämälle jää aikaa.

Jos etsit töitä opiskeluiden, lastenhoidon tai nykyisen työn ohella, mieti, milloin on paras aika tehdä työnhakua.

Joillekin toimii puurtaa pari tuntia arki-iltaisin varsinaisen työn jälkeen, toisille taas usean tunnin urakka aina lauantaipäivisin. Muista, että tilanteesi on paineistettu: koska teet varsinaisen työsi ohella lisäponnisteluita, välillä on hyvä hengähtää. Kaikkea varsinaisen työn ulkopuolista aikaa ei tarvitse käyttää työnhakuun. Alla on aikataulu, jota voit soveltaa tarpeisiisi.


Jos etsit töitä täyspäiväisesti, saat määrittää työtahdin ja työtapasi itse.

Sinun voi olla hyvä suhtautua yhteen työnhaun arkipäivään kuin hyvään työpäivään, jossa on sinulle sopiva rytmi ja riittävästi taukoja. Mieti, millaisesta työpäivästä nauttisit: teetkö työnhakua 8-16 välillä vai mielummin illalla?

"Missä teet töitäsi – kotona taikka kirjastossa? Mikä saa sinut innostumaan tai keskittyneeksi?"

Tässä alla on sinulle esimerkki aikataulusta sillä lähtökohdalla, että lähetät hakemuksen päivässä. Katso oman rytmisi mukaan, onko se mahdollista – jos haet unelmiesi duunia, voi olla että hakemusta pitää jäsennellä monta päivääkin. Joskus myös työhaastattelut, haastatteluvideon kuvaaminen tai vaikkapa lääkärikäynti voivat muuttaa päivän rakennetta – ja hyvä niin: sinä saat päättää, miten työnhakuasi teet.

 

Esimerkkiaikataulu (aamuvirkulle)

Klo 7–8   Aamutoimet.

– mitä ikinä tarvitset saadaksesi päivän hyvin käyntiin! Yhdelle se tarkoittaa aamupalaa ja lehteä, toiselle hikijumppaa ja smoothieta, kolmas hyppää suoraan sängystä työpöydän ääreen.

Klo 8–10   Työhakemuksen kirjoittamista

Moni ammattikirjoittaja sanoo, että paras hetki kirjoittaa on aamulla. Siksi tässä esimerkkiaikataulussa pureudutaan heti hakemukseen. Tee tiedonhaku ja muut pohjatyöt aina edellisenä päivänä, niin että pääset suoraan kirjoittamaan.

Jos et meinaa päästä käyntiin, kuuntele lempikappaleitasi. Nouse ylös, venyttele, tee muutama hyppy – joskus aivot lähtevät raksuttamaan, kun koko keho herää. Osa ammatikseen kirjoittavista tekee pitkiäkin kävelyitä, joiden aikana ajatukset jäsentyvät.

Klo 10–11   Etsi kiinnostavia avoimia työpaikkoja ja metsästä piilotyöpaikkoja

Poimi kiinnostavat avoimet työpaikat ylös; merkitse kalenteriin viimeinen hakupäivä ja milloin aiot tehdä hakemuksen. Yleensä hakea kannattaa pikimmiten, eikä vasta viimeisenä päivänä.

Pidä erikseen kirjaa haettavista työpaikoista – esimerkiksi Exceliin voit tehdä listan paikoista. Talleta jonnekin myös työpaikkailmoituksen teksti; kun haku on umpeutunut, ilmoitus poistettu ja olet saanut kutsun haastatteluun, voit ennen haastattelua katsoa omista muistiinpanoista, mitä pestistä kerrottiinkaan.

Muista etsiä yrityksiä, joissa viihtyisit

Hanna Piippo toteaa Uusi Muusa-sivustolla tähän osuvasti: ”Luin teininä lehdestä muotialalla työskentelevien uraneuvoja ja sieltä bongasin vinkin, että parempi aloittaa kahvinkeittäjänä unelmafirmassaan kuin korkealta pallilta yrityksessä, jota et ihaile ja arvosta. Se kolahti.”

Työttömänä on hyvä mahdollisuus miettiä, millaiseen yritykseen tai organisaatioon haluaisit sen sijaan, missä vain odotellaan uutta työntekijää. Ole ihmeessä kunnianhimoinen ja lähetä avoin hakemus!

Klo 11–12   Lounas

Hyvä hetki käydä happihyppelyllä tai tehdä jotain muuta hauskaa lounaan yhteydessä.

Klo 12–13   Tiedonhakua ja ajattelutyötä

Parhaat työpaikkahakemukset on kirjoitettu juuri sitä työtä ajatellen, kohdennetusti. Se voi vaatia suurtakin tiedonhakua ja pohdintaa, miten oma osaaminen sopii työpaikkaan ja kuinka työnantaja hyötyy taidoistasi. Työnhakupäivään on hyvä aikatauluttaa aikaa ajattelulle ja tekstin suunnittelulle: mitä kerrot hakemuksessa, entä missä järjestyksessä?  Tee muistiinpanoja ja luonnoksia.

Voit myös etsiä tietoa alastasi: mistä ammattikentälläsi nyt puhutaan? Tai kenties voit keskittyä välillä opiskelemaan uutta, netti on täynnä ilmaisia kursseja, ohjeita ja webinaareja.  Jos kaipaat lisää vinkkejä työnhakuun, lataa vaikkapa Baronan työnhakuopas. 


Klo 13–14   CV-hetki

Lähetät tänään kenties työhakemuksen – muokkaa ansioluetteloa sen mukaiseksi. Mikä CV:ssä on olennaisinta juuri tätä työtä ajatellen? Jos CV:si on sellaisenaan hyvä, käytä aika hakemuksen kirjoittamiseen ja ajatusten jäsentelyyn.

Klo 14–14.15   Tauko

Kello kahden kahvit!

Baronan markkinointitiimin kesken on syntynyt hauska konsepti; kello kahden kahvit, sillä huomasimme yhdessä, että pidämme liian vähän taukoja. Nykyään kokoonnumme edes pari kertaa viikossa spontaanisti iltapäivällä juttelemaan ja haemme mukaan myös sen yhden, joka ei malttaisi taukoa pitää.  Oman taukosi aikana voit olla tekemättä mitään tai vaikkapa viestitellä tai soittaa lempityypillesi. Sosiaalisuus voi tuoda lisäenergiaa. (Psst. Facebookissa ajelehtiminen harvoin energisoi.)

Aivot eivät jaksa ilman taukoja. Jos haluat pitää aivot työnhakupäiviesi vireessä, voit käyttää Pomodoro-tekniikkaa eli tutummin tomaatteja tauottomaan työtäsi niin, että keskityt 25 minuuttia ja pidät taukoa 5 minuuttia.

Jos jonain päivänä työnhaku ei kerta kaikkiaan suju, voi se olla merkki, että nyt on tauko tai kokonainen vapaa päivä tarpeen. Keskity silloin löytämään kadonnut nasta ja innostunut fiilis. Ärsyyntynyt tai lannistunut mieliala heijastuu helposti hakuteksteihin.

Klo 14.15–14.45  Työpaikkahakemuksen kirjoittamista

Jatka aamulla kirjoittamaasi. Kiinnitä huomiota ensivaikutelmaa; mitä ajatuksia herää omasta tekstistäsi? Mitä korjaisit?

Klo 14.45–15.45  Oikolukua & työpaikkahakemuksen lähetys

Unelmatilanteessa kukaan ei etsisi töitä yksin eikä yksikään hakemus & CV lähtisi eteenpäin ilman, että toinen ihminen on lukenut sen. Jos kukaan ei voi auttaa sinua oikoluvussa ja antamaan palautetta, oikolue ja tarkista itse kirjoittamasi hakemus – se voi olla hakemus, jota aloitit kirjoittamaan tänään. Vaihtoehtoisesti voit rytmittää työtäsi niin, että lähetät iltapäivisin hakemuksen, jonka kirjoitit edellisenä päivänä. Näin teksti saa levätä yön yli ja huomaat helpommin pikkuvirheetkin.

Tsekkaa myös CV – ovatko tiedot oikein? Lähetä työpaikkailmoitus, CV & muut pyydetyt liitteet meilitse PDF-muodossa tai täytä hakemus netissä työnantajan toivomalla tavalla.

Klo 15.45–16   Summaus

Merkitse ylös, mitä teit tänään ja suunnittele seuraavaa päivääsi. Vaihtoehtoisesti voit myös aloittaa aina aamulla siitä, että suunnittelet päivän tehtävät & tavoitteet, ja katsot iltapäivällä, kuinka sujui. Siirrä tekemättä jääneet asiat seuraavalle päivälle.

Klo 16–   Nauti vapaa-ajasta.

Työnhaussa tärkeintä on pitää yllä hyvä virettä ja saat sen pysymään tekemällä itsellesi tärkeitä asioita. Välillä voit aikatauluttaa keskellä päivääkin esimerkiksi tapaamisia ystävien kanssa. Pyydä heiltä apua rohkeasti: voidaanko puhua kahvilla työnhaustani, voisitko vähän sparrata, missä olen hyvä?

Lisää inspiraatiota työnhaun rytmitykseen ja ajanhallintaan


Tähänkin artikkeliin on hyödynnetty Baronan rekrytoijien ja HR-asiantuntijoiden osaamista.

Tsemppiä työnhakuun! Katso avoimet paikkamme tästä: 

New call-to-action

Aiheet: UravinkitTyönhaku

Kirjoittanut:

Sandra Lamppu

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action