Näin saat ruokavaliolla tehokkuutta työhön

Ravinto, liikunta, uni ja riittävä lepo – näiden ollessa tasapainossa työteholla ja tuottavuudella ei ole rajoja!

Nyt nostetaan ruokavalio pöydälle. ”Taas yksi kiireinen arkiaamu ja aamupala jää välistä. Sudennälkä yllättää työpaikalla jo ennen puoltapäivää, ahmit ylisuuren annoksen lounaaksi ja kruunaat sen vielä vetämällä jälkiruoaksi suklaapatukan tai kermamunkin. Hetkellisen energiapiikin jälkeen seuraa väsymys ja loppupäivän työteho laskee ryminällä.” Kuulostaako tutulta? – saman on kohdannut suurin osa työkavereistasi.

Oikean ruokailurytmin löytäminen on ensimmäinen askel. Suositeltava ruokailujen määrä päivässä on 5-6 kertaa noin 3-4h välein. Tässäkin suhteessa omaa kehoa kannattaa ja pitää kuunnella – joillekin 4 ruokailua päivässä on täysin riittävä. Energian jakaminen tasaisesti koko päivälle auttaa jaksamaan paremmin. Päivästä tulisi pystyä selkeästi erottamaan aamupala, lounas ja päivällinen, joiden väliin ajoitetaan muutama pienempi välipala.


Aamulla keho kuluttaa huomattavan määrä energiaa jonka vuoksi oikean ja ravitsevan aamupalan koostaminen on tärkeää. Jos aamupala jää vajaaksi, yllättää nälkä jo ennen kuin ehdit saapua työpisteellesi. Esimerkkiaamupala voisi olla; puuroa, marjoja, viipale ruisleipää jonka päälle hieman levitettä, leikkelettä ja kasviksia. Hyviä välipala vaihtoehtoja ovat pähkinät ja mantelit, maustamattomat rahkat ja jogurtit sekä kaikenlaiset hedelmät. Tärkeintä aterioita rakentaessa on kuitenkin niiden koostaminen omien mieltymysten mukaan. Se mikä toimii työkaverille, ei välttämättä toimi toiselle. Myös riittävä veden juonti päivän mittaan (suositus 1,5-2 litraa) on elimistölle ja aivojen toiminnalle tärkeää.

Ruokavalion merkitys korostuu erityisesti meillä suomalaisilla näin kaamosaikaan, kun päivät ovat lyhyitä eikä aurinkoenergiaa ole tarjolla kuin muutaman tunnin ajan. Oikeanlaisten ravintoaineiden ja ruokailurytmin lisäksi D-vitamiini on vuoden pimeimpään aikaan meille suomalaisille suositeltava lisäpotku, etenkin syyskuusta maaliskuuhun. D-vitamiini vaikuttaa mielialaan sekä lisää luiden hyvinvointia.

Muutama sananen sokerista – tuosta pienestä valkoisesta ihanasta pahasta, joka helposti tunkeutuu terveellisen välipalan korvikkeeksi. Sokerin syöminen työpäivän aikana vaikuttaa väistämättä työtehoon. Sokeri nostattaa hetkellisesti elimistömme insuliinitasoa, jolloin tunnemme hetken olevamme täynnä energiaa. Mutta yhtä nopeasti kuin verensokeri nousee ylös, se myös romahtaa alas. Ratkaisu tähän, yllättävään väsymykseen on lisää puhdasta sokeria - ja kierre onkin valmis. Sokeri on niin teollisesti puhdistettua, että sen alun perin sisältämä pienikin ravinne määrä on ”pesty” pois. Näin ollen sillä ei ole nälkää pois pitävää vaikutusta. Kun viitsii hieman nähdä vaivaa, aterioiden koostamisessa sekä ruokailurytmin säilyttämisessä, jää sokerin käyttö vähemmälle kuin itsestään. Verensokeri ja mieli pysyvät tasaisempina pidempään.

Miten sitten motivoidut ajattelemaan ravintotottumuksiasi ja tekemään tarvittavia muutoksia?  Yksi motivaattori on ruokapäiväkirja. Ruokapäiväkirjan pitäminen vain muutaman päivän ajan valaisee jo paljon – ”pääsääntöisesti syön terveellisesti, herkuttelen vain harvoin” käsitys omasta ruokavaliosta voi muuttua radikaalisti. Tai mitäpä jos työyhteisö motivoituisi yhdessä tekemisestä? Miten olisi yhteinen haaste; 2 viikkoa ilman sokeria? Tarkkailkaa yhdessä miten keho ja mieli muutoksiin reagoivat. Oikeanlaisella energialla käyvät työntekijät ovat parasta mihin yritys voi investoida!


Johanna Peltomaa on toiminut valmennuksen parissa vuodesta 2011. Koulutukseltaan hän on PTCA Personal Trainer sekä PTCA Ravintovalmentaja. Hän toimii myös tulevien liikunnan- ja hyvinvoinnin ammattilaisten kouluttajana. Koulutuksissaan hän on erikoistunut aikuisten ihmisten muutosvalmennukseen, motivointiin ja oman motivaation löytämiseen.

Katso avoimet paikkamme tästä: 

New call-to-action

Aiheet: TyöhyvinvointiUravinkit

Kirjoittanut:

Johanna Peltomaa

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action