Nykyajan kirjanpitäjä saa nauttia konsultoinnista ja oppimisesta

”Kirjanpitäjän työt loppuvat”, tuntuu moni väittävän. Kuitenkin työpaikkoja on jopa enemmän kuin tekijöitä ja kirjanpitäjistä käydään välillä kovaakin kilpailua. Työllistymismahdollisuuksien lisäksi koko kirjanpitäjän ammatista tuntuu olevan vääriä ja vanhentuneita mielikuvia.

Halusin lukion jälkeen työhön, jossa ollaan tekemisissä numeroiden kanssa ja nyt takana onkin jo neljä vuotta kirjanpitoa; työ on ollut sitä mitä olin kuvitellut sekä positiivisella tavalla myös paljon enemmän. Tehtävät ovat haastavia ja oma osaaminen on kehittynyt vauhdilla. Tulevaisuudessa toivon tekeväni edelleen kirjanpitoa aina vain haastavammissa merkeissä.

Papereiden pyörittelyn tilalle keskustelua, tiedon tulkitsemista ja auttamista

Olen huomannut, että kirjanpitäjän työhön liitetään usein sellaisia mielikuvia, jotka todellisuudessa ovat usein peräisin kaukaa vuosien takaa. Työtavat muuttuneet valtavasti vuosien saatossa. Koska järjestelmät ovat kehittyneet ja paperista pyritään kokonaan eroon, on työ muuttunut paljon mielekkäämmäksi ja mielenkiitoisemmaksi. Kirjanpidon mekaanisesta tallentamisesta on siirrytty analysointiin, tarkastukseen ja ennustamiseen. Myös vapautta on tullut työhön.

 

"Tänä päivänä kirjanpitäjän ei siis tarvitse istua toimistolla 8-16 ja hallita valtavia määriä mappeja."

 

Vaikka kirjanpidon työ on aina vaatinut asiantuntijuutta ja kokemusta, nykypäivänä työtapojen tehostuessa kirjanpitäjältä odotetaan entistä enemmän. Itse näen tämän pelkästään positiivisena asiana. Aikaa jää enemmän asioiden tulkitsemiseen sekä asiakkaan bisneksen ymmärtämiseen. Koen, että entistä läheisempi yhteistyö ja ajatusten vaihto asiakkaan kanssa auttaa kumpaakin osapuolta. Kirjanpitäjä on asiantuntija, joka vastaa asiakkaan kysymyksiin esimerkiksi verotuksesta tai prosessien kehittämisestä.

 

"Ehdoton valttikortti on monipuolisuus, sillä useamman taloushallinnon osa-alueen hallitseminen helpottaa kokonaiskuvan ymmärtämistä huomattavasti."

 

Vaikka automatisointi vähentää tehtävää työtä, ei se poista kirjanpitäjän työn tarvetta. Kirjanpitäjän työ ei ole katoamassa mihinkään, vaikka toimintoja tehostetaan ja paperista siirrytään sähköiseen muotoon.

 

"Numeroiden tulkinnan tarve ei katoa eikä sitä voida automatisoida."

 

Ole itseohjautuva ja kouluttaudu – vaikka yhdessä kollegoiden kanssa

Koen, että työstä tekee mielekästä – ja mahdollista – se, että pitää omasta osaamisestaan huolta. On tärkeää, että työnantaja mahdollistaa kouluttautumisen mutta vielä tärkeämpää on työntekijän oma vastuu pitää yllä osaamistaan ja kouluttautua.

Työnantaja voi mahdollistaa työntekijän osallistumisen ulkopuolisen tahon järjestämään koulutuspäivään tai järjestää koulutusta oman yrityksen sisällä. Tämän lisäksi työnantaja voi esimerkiksi tilata työpaikalle taloushallintoalaan liittyvää lehteä tai mahdollistaa netissä katsottavat koulutustallenteet. Nämä viimeiseksi luetellut ovat erinomaisia vaihtoehtoja kehittää omaa osaamista, vaikkakin jäävät valitettavan usein hyödyntämättä. Itse asiassa ratkaisuksi tähän olemme sopineet työkavereiden kanssa yhteisen hetken, jolloin koulutustallenne katsotaan. Mikäli koulutus herättää kysymyksiä, on tallenteen jälkeen oivallinen tilaisuus keskustella aiheesta.

 

Työ on erilaista sisäisellä ja ulkoisella  taloushallinto-osastolla

Kun kirjanpitäjän töitä on paljon tarjolla, on hyvä miettiä, millaisissa tehtävissä itse viihtyisi parhaiten. Tilitoimistomaalima eroaa hieman yrityksen oman sisäisen talousosaston maailmasta. Tilitoimiston etuja on ehdottomasti, että saa työskennellä monen erilaisen toimialan kirjanpidon parissa. Sen lisäksi ympärillä on osaamista valtavasti juurikin kirjanpidon saralta, sillä kaikki tekevät saman alan työtä.

Yrityksen sisäisellä kirjanpito-osastolla puolestaan pääsee syvemmälle itse liiketoimintaan, sillä työkavereina on monen eri alan osaajia, joiden kanssa voi keskustella. Sisäisellä osastolla on myös enemmän mahdollista vaikuttaa työskentelytapoihin, kun taas tilitoimistossa ollaan enemmän asiakaspalvelijan roolissa ja työ tehdään asiakkaan parhaaksi katsomalla ja toivotulla tavalla.

 

Neljä hyvää syytä olla kirjanpitäjä

Vielä tähän loppuun kiteyteysti neljä asiaa, joiden vuoksi nautin omasta työstäni ja ammatistani.

  1. Kirjanpitäjä saa hyvän yleistiedon taloudesta. Työstä on hyötyä yleissivistyksen kannalta – ymmärtää mitä maalimalla tapahtuu.
  2. Alan murros - on mielenkiintoista olla mukana kehittämässä ja näkemässä tulevaisuuden ratkaisuja.
  3. Ikinä ei voi olla valmis. Aina on uutta opittavaa. Vaikka työ sisältää paljon rutiineja, sisältyy siihen myös vaihtelevuutta.
  4. Vapaus ja vastuu: vapaa työaika, kunhan saa hommat hoidettua.

Jos etsit uusia haasteita kirjanpitäjän urallesi, niin katso ihmeessä avoimet kirjanpitäjän paikat tästä.

Voit myös  ladata webinaarin, jossa pureudutaan tekoälyyn ja robotiikkaan taloushallinnon näkökulmasta:

New Call-to-action

Aiheet: TaloushallintoUravinkituratarinaFinance Careers

Kirjoittanut:

Annika Pirhonen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action