Perhevapaalta takaisin töihin - 5 vinkkiä muutokseen

Nostokuva-blogi-vanhempainvapaa

Oletko suunnittelemassa paluuta työelämään kotona vietettyjen kuukausien ja/tai vuosien jälkeen? Vastaako nykyinen työ odotuksiasi vai haaveiletko alan vaihdosta? Odotit sitten töihinpaluuta innon ja jännityksen tai pienoisen kauhun vallassa, muista, että et ole yksin. Lue vinkkimme muutoksen kohtaamiseen.

Löydä uudenlainen työminäsi – rauhassa

Perhevapaalla monet ottavat etäisyyttä nykyiseen työpaikkaansa tai työpaikan puuttuessa kartoittavat mahdollisuuksia esimerkiksi alan ja ammatin vaihtoon. Silti tärkeintä on muistaa, että työelämä kyllä odottaa ja pärjää sen hetken, kun keskityt vanhempana olemiseen. Monessa työssä on myös mahdollisuus tehdä pehmeä lasku työelämään ja tehdä esimerkiksi osittaista työviikkoa tai auttaa satunnaisesti eri projekteissa kollegoja.

Työttömänä perheellisenäkin on hyvä tiedostaa, että työpaikan hakeminen ja uuden suunnan löytäminen työuralle vaatii paljon voimavaroja. Huonosti nukutun yön jälkeen ei kannata soittaa työpaikkailmoituksen yhteyshenkilölle tai lähettää työhakemuksia.

Positiivisessa mielessä monet löytävät perhevapaan aikana vanhan työpaikkansa hyvät puolet uudestaan ja paluu työelämään voi tuntua pienen breikin jälkeen todella motivoivalta ja hienolta jutulta.

"Anna aikaa itsellesi olla vanhempi ja samalla löytää uusi tai vanha työminäsi."

 

Huomaa uudet vahvuudet

Monella työelämään palaavalla vanhemmalla on edessään usein isoja muutoksia. Riippumatta siitä kuinka kauan kotona on ehtinyt vierähtää, työpaikalla on varmasti ehtinyt tapahtua paljon kaikenlaista ja sopeutuminen työssäkäyvän äidin tai isän rooliin vaatii uudenlaista asennoitumista.

Entäpä jos ei ole työpaikkaa, mihin palata tai vanha työ ei enää motivoi? Tärkeintä on, että et uhriudu ja ajattele että pienen lapsen vanhempana työnhakeminen tai työpaikan vaihtaminen on vaikeaa, peräti mahdotonta.

Vanhemmuus ja kotona oleminen opettavat valtavasti sellaisia taitoja, jotka täydentävät osaamistasi ja tuovat uudenlaisia näkökulmia tekemiseesi. Olet uuden edessä, osin myös uutena ihmisenä ja työntekijänä. Kotiäidit ja -isät ovat mestareita priorisoimaan ja käyttämään luovuuttaan, joten lähde vahvuuksien kautta tarkastelemaan omaa nykytilannettasi.

"Mieti minkälaisesta työstä voit ylpeänä ja onnellisena kertoa myös lapsellesi."

Verkostoidu ja kutsu ihmisiä yhteen

Voit aloittaa verkostoitumisen jo leikkipuistossa yhdessä muiden äitien ja isien kanssa, ja avaamalla suusi ja ottamalla asioista selvää, voit kohdata tulevan työnantajasi niin Hoplopissa kuin jonkin yleishyödyllisen yhteisön verkostoitumistilaisuudessa. Levitä sanaa lähipiirissä, harrastuksissa ja pistä someprofiilisi kuntoon.

Jos et löydä netin syövereistä mitään sinua kiinnostavaa ja hiekkalaatikon reunalla joudut keskittymään muuhun kuin oman pitchisi hiomiseen, muista, että myös vanhat ja entiset työkaverisi ovat tärkeä tuki. Ehkä et ole työstä ja toimialastasi juuri nyt niin kartalla kuin kollegasi, mutta mikään ei estä sinua jo kotona ollessa päivittämästä tietojasi myös muulla kuin Ryhmä Haun uusimmilla jaksoilla. Kutsu muita samassa tilanteessa olevia yhteen.

"Jakakaa tietoa niin työpaikoista kuin työnhausta."


Älä tavoittele täydellisyyttä

Kun pääset askeleen lähemmäksi tavoitettasi ja olet työhaastattelussa, älä turhaan murehdi, vaikuttaako perhetilanteesi mahdollisuuksiisi työnhakijana kyseiseen tehtävään. Tärkeintä on oma asenteesi ja kykysi osoittaa, että olet osaavin ja motivoitunein hakija tehtävään. Älä myöskään tee etukäteen olettamuksia haettavaan tehtävään liittyen. Monet asiat ovat sovittavissa työnantajan kanssa, joten älä jätä hienoa tilaisuutta väliiin vain siksi, että mietit liikaa elämäntilannettasi.

Et ole maailman ensimmäinen työssäkäyvä isä tai äiti, joten ajan kanssa tasapaino sekä työn että muun elämän välillä varmasti löytyy. Vaikka välillä joustaisitkin työn vuoksi, muu elämäsi pyörii silti ja antaa sinulle valtavasti energiaa ja pakollisen pysähtymisen päivittäin. Ja kun sinulla on hyvä fiilis töitä tehdessä, se heijastuu myös muille elämän osa-alueille. Elämässä on muutakin kuin työ – myös niillä, jotka toteuttavat kutsumustaan.

"Älä tavoittele täydellisyyttä, vaan tavallisen hyvää työelämää."

 

Anna itsellesi aikaa sopeutua ja ole avoin

Ensimmäisenä työpäivänä ajatuksissa voivat pyöriä työasioiden lisäksi lapsen pärjääminen päiväkodissa ja oman osaamisen ajantasaisuus. Paluu vanhalle työpaikalle voi sisältää paljon uusia asioita, kun esimerkiksi oma tiimi ja esimies ovat voineet vaihtua perhevapaan aikana ja oma vastuualuekin on voinut kokea muutoksen. Näissä tilanteissa on todella tärkeää, että voit avoimesti puhua ajatuksistasi esimiehesi kanssa ja käydä läpi uutta rooliasi työpaikalla. Osa työkavereistakin on voinut vaihtua kotona olosi aikana, joten tavallaan aloitat uudessa työpaikassa, vaikka moni asia olisi entuudestaan tuttua.

Mikäli taas aloitat kokonaan uudessa työpaikassa, anna itsellesi aikaa sopeutua tilanteeseen. Ei ole sattumaa, että monet elämän isot muutokset osuvat usein lyhyen ajan sisään. Kannattaa jutella läheisten, ystävien sekä vanhojen ja uusien työkaverien kanssa ja jakaa kokemuksia ja tuntemuksia avoimesti.

"Olit sitten aiemmin ollut kunnianhimoinen uraohjus tai päämäärättömästi kimpoillut, itseään etsivä seikkailija, perhevapaan jälkeen moni asia selkiytyy työelämän suhteen kuin itsestään – believe me! Been there, done that!"


Barona webinaari: Äitien tekemää työelämää

 

 

Aiheet: TyöelämäUravinkitAlanvaihtoPerhevapaaTöihinpaluuTyö ja elämä

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Click me