Näin pääset alkuun työhaussa – rekrytoijan vinkit

Käsittelen päivittäin hakemuksia myyjän tehtävään ja vastaan tulee paljon hakemuksia nuorilta työnhakijoilta. Meiltä löytyykin töistä jo paljon huippuasenteen omaavia nuoria myyjän alkuja ja on ihan mahtavaa, kun on mahdollisuus tarjota monelle jopa uransa ensimmäinen ’oikea työpaikka.’

Valitettavan paljon törmään myynnin rekrytointeja tehdessäni kuitenkin myös asioihin, joita näin rekrytoijana pidän itsestäänselvyytenä, mutta jotka voivat varmasti nuorelle, ensimmäistä työpaikkaansa etsivälle hakijalle olla vielä tuntemattomia. Siispä jaan omat käytännön vinkkini työnhakuun erityisesti sinulle nuori työnhakija, toivottavasti tulevaisuuden huippumyyjä!

 

Perusasiat kuntoon

Parin rivin mittainen hakemusteksti ja CV loistaa kokonaan poissaolollaan.. Liiankin tuttua! Tämä on melko varma tapa tippua rekrytointiprosessista heti alkumetreillä. Vaikkei kokemusta löytyisi paljoa, niin jokainen aikaisempi työkokemus merkkaa, oli kyse sitten parin kuukauden kesätyöstä tai vaikkapa lyhyestä TET-jaksosta. Tee siis itsellesi CV, jossa kerrot aikaisemmasta työkokemuksestasi, koulutuksestasi, kielitaidostasi ja muusta osaamisestasi. Joskus olen jopa soitellut perään ja pyytänyt hakemuksesta uupuvaa CV:tä, mutta sellaista ei kuulemma löydy ollenkaan.

"Aivan ensimmäisenä siis CV kuntoon!"

Hakemusteksti on myös tärkeä osa työhakemusta. Ymmärrän, että hakemuksia joutuu jättämään paljon ja on työlästä kirjoittaa jokaiseen työpaikkailmoitukseen juuri sitä varten räätälöity hakemusteksti. Suosittelen kuitenkin kirjoittamaan hyvän pohjan, jota muokkaamalla on helppo kirjoittaa kohdennettu hakemus juuri hakemaasi työpaikkaan. Mielestäni tärkeintä ei myöskään hakemustekstissä ole kertoa mistä löysit työpaikkailmoituksen tai kuka olet, vaan perustele miksi juuri sinut pitäisi valita kyseiseen tehtävään! Hakemustekstin ei tarvitse olla pitkä, kunhan siitä löytyy oikeat asiat.

 

Ole tavoitettavissa

Kolmen puhelun ja parin tekstiviestin jälkeen alkaa jo rekrytoijaa helposti turhauttaa… Jos hakija vaikuttaa paperilla (ja esimerkiksi videolla) potentiaaliselta tehtävään, niin mielelläni myös keskustelisin tehtävästä tarkemmin joko puhelimitse tai kasvotusten. Monia hakijoita tuntuu kuitenkin olevan äärimmäisen vaikea tavoittaa. Ymmärrän kyllä ettei meistä kukaan voi jatkuvasti päivystää puhelimen ääressä, mutta takaisin soittaminen tai tekstiviestiin vastaaminen kuuluvat mielestäni hyviin tapoihin. Jos siis olet työnhaussa ja puhelimeen on tullut puhelu vieraasta numerosta, niin suosittelen soittamaan takaisin.

 

Näytä kiinnostuksesi

Kiinnostuneen ensivaikutelman annat hyvällä hakemuksella ja laadukkaalla cv:llä, sekä olemalla tavoitettavissa. Monissa rekrytointiprosesseissa käytetään nykyään myös esimerkiksi videohaastattelua tai soveltuvuustestejä, joten niihin vastaaminen on myös ensiarvoisen tärkeä osoitus siitä, että olet aidosti kiinnostunut tehtävästä. Tehtävää hakiessa suosittelen myös jo miettimään, miksi juuri tämä tehtävä kiinnostaa ja miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä yrityksestä. Syyt varmasti ovat kyllä olemassa kun olet hakemuksen jättänyt, mutta liian usein ne jäävät keskusteluissa hieman epäselviksi. Haastattelussa ei kannata sanoa että yrityksessä ei sinänsä ole mitään erityistä mikä kiinnostaa, sillä se varmasti tappaa mielenkiinnon hakijaa kohtaan.

 

Perustele esimerkein

Jokainen meistä voi varmasti adjektiivein kuvailla itseään esimerkiksi iloiseksi, ahkeraksi, tunnolliseksi, tavoitteelliseksi.. Mutta työnhakutilanteessa sinun pitäisi saada rekrytoija vakuuttuneeksi näistä ominaisuuksista. Mieti siis etukäteen konkreettisia esimerkkejä, miten esimerkiksi tavoitteellisuus näkyy elämässäsi. Esimerkin ei tarvitse olla työelämästä, vaan se voi olla koulusta, harrastuksesta tai muuten vapaa-ajalta. Niiden ei tarvitse myöskään olla mitään valtavia saavutuksia, vaan ihan pienet arkipäiväisetkin asiat käyvät hyvin esimerkiksi. Rekrytoijat rakastavat esimerkkejä omasta elämästä eli kerro niitä rohkeasti!

 

Ole rehellinen

Onko sinulla joskus käynyt niin, että kesken rekrytointiprosessin ymmärrät, että ei tämä tehtävä ehkä olekaan minua varten? Joskus voi olla hyvinkin mahdollista, että kun saat lisää tietoa tehtävästä ja käytännön asioista, niin tajuat että ei tämä olekaan minun juttu. Silloin on paras myöntää se itselleen ja olla rehellinen myös rekrytoijalle. Älä jätä vastaamatta yhteydenottoihin tai menemättä haastatteluun, vaan ota rohkeasti puhelin käteen ja ilmoita, että haluat jättää prosessin tähän. Kun tilanteen hoitaa fiksusti, niin ei myöskään polta siltoja takanaan tulevaisuutta ajatellen. Parhaassa tapauksessa rekrytoijalla voi olla mielessä työ, joka sopii sinulle paremmin. Useimmat rekrytoijat nauttivatkin juuri siitä työssään, että voivat sparrata ja konkreettisesti auttaa työnhakijoita löytämään juuri sen oikean työn.

 

Ole rohkeasti oma itsesi

Näytä persoonasi työnhaussa ja kerro itsestäsi rohkeasti ja rehellisesti, se on molempien osapuolten etu. Älä missään nimessä vastaa työhaastattelukysymyksiin niin kuin luulet rekrytoijan toivovan että vastaat, vaan ole oma itsesi. Tästä on hyötyä paitsi rekrytoivalle yritykselle, niin ennen kaikkea sinulle. Rekrytoija voi paremmin arvioida soveltuvuuttasi kyseiseen tehtävään, mutta myös kyseiseen yritykseen. Jos esität haastattelussa muuta kuin olet, voit pahimmassa tapauksessa päätyä töihin työyhteisöön tai tehtävään jossa et itse viihdy alkuunkaan.

Niin kuin alussa jo mainitsin, löytyy nuorten työnhakijoiden joukosta aivan huikeita hakijoita ja on ihan mahtavaa päästä työssäni päivittäin haastattelemaan ja työllistämään huipputyyppejä! Monella on kuitenkin vielä paljon opittavaa – toivotaan että näistä vinkeistä olisi hyötyä jollekin teistä sen tulevaisuuden työpaikan haussa.

Haluatko kuulla, miten somen avulla voi edesauttaa työllistymistä? Ilmoittaudu Tuomaksen ja Valtterin webinaariin!

Somepresenssi työllistymisen keinona_TuomasHaapsaari_ValtteriKarjula

Aiheet: UravinkitTyönhaku