Työnhaku somessa on tätä päivää. Yritykset ja heidän edustajansa ovat jo pitkään ilmoittaneet avoimista työpaikoistaan sosiaalisessa mediassa ja ottaneet samalla käyttöönsä rekrymarkkinoinnin keinot, mutta vasta hiljattain on alettu puhumaan työnhakijoiden omasta somepresenssistä. Tässä artikkelissa jaetaan vinkkejä yksilön somepresenssin rakentamiseen työnhaun näkökulmasta.
MITÄ ON SOMEPRESENSSI?
Kuulin vastikään, että LinkedIn on suosituin +35-vuotiaiden kanava Suomessa. Tämä tarkoittaa nuppilukuna 1,3 miljoonan suomalaisen profiilia kyseisellä alustalla. En kuitenkaan pidä työnhakua somessa pelkästään LinkedInin käyttönä, vaan somepresenssi muodostuu kaikkien somekanavien summana. LinkedIn on toki suosituin ja ammatillisin kanava työnhakua ajatellen ja helpoin kanava aloittaa oman somepresenssin rakentaminen työnhakumielessä.
Yksilön somepresenssi rakentuu kaikkien somekanavien käytön ja oman sosiaalisen median käyttäytymisen mukaan. Somepresenssi edustaa 360-asteisesti yksilön käyttäytymistä somessa ja muodostaa muille ihmisille kuvan kaiken somessa olevan ja tehdyn perusteella. Somepresenssi on sitä, mitä muut ajattelevat sinusta somen perusteella.
Olen joskus todennut, että halusimmepa tai emme, teemme päätelmiä ihmisen somepresenssistä. Tässä ehkä hulluinta on se, että vietetty aika toistemme someprofiileissa on ehkä mielummin lähempänä sekunteja kuin minuutteja. Silloin muut asiat kuin pelkkä oma osaaminen nousevat pintaan ja tehdyt päätelmät saattavat olla hyvin heppoisia. Kaikkiin näihin voi onneksi vaikuttaa.
"Visuaalisuus on yllättävän tärkeä elementti somessa. Tee vaikka 3 sekunnin pistokoe omaan someprofiiliin ja mieti millaiselta profiilisi näyttää siinä ajassa? Millainen päätelmä siitä syntyy tai mikä ylipäätänsä saa toisen vierailemaan profiilissasi?"
SOmepresenssin systemaattinen rakentaminen
Somepresenssin hyödyntämistä ei kannata siirtää sen vuoksi, että tyypillisesti työtä haetaan tunnetuimmista työnhakuportaaleista. Vielä tuossa vaiheessa työnhaku on hyvin anonyymia ja vasta työpaikkailmoitusta täyttäessä hakija törmää työnantajan toiveeseen nähdä hänen LinkedIn-profiilinsa. Osa linkittää profiilinsa ylpeästi näytille, toiset raapivat tässä vaiheessa päätään ja saattavat sivuttaa asian.
Työnhaku on aikaa vievää puuhaa, ja monesti saattaa myös passivoida. Voimien ehtyessä, työnhakija tyytyy vain odottamaan työnantajien ja yritysten ilmoittamia avoimia työtehtäviä, sen sijaan että a) panostaisi omaan somepresenssiin ja b) käyttäisi sitä hyödykseen. Sosiaalisessa mediassa yksittäisellä työnhakijalla on mahdollisuus "haistella" tapahtumia ennakkoon. Somessa saa toisten ihmisten kautta kuvaa kunkin alan ja yrityksen tilanteesta. Työnhakijalle muodostuu kuva yrityksistä, jossa on tekemisen meininki ja hän pystyy rajaamaan omia unelmien työpaikkoja tai työtehtäviä.
"Somessa on nähtävillä, että jossain on tehty suuri kauppa, toisella on päällä YT-neuvottelut. Mitä tämä tarkoittaa omalle työllistymiselle? Voisiko kenties isoja tilauksia saaneita yrityksiä lähestyä suoraan sosiaalisessa mediassa?"
Yleensä viimeistään silloin, kun oma työnhaku ja työnsaanti ovat todella akuutteja, työnhakijaa alkaa kiinnostamaan oma somepresenssi. Välillä onkin hyvä hetki testata verkoston voimaa kirjoittamalla esimerkiksi avoin työpaikkailmoitus. Tässä kuitenkin kannattaa olla tarkkana, että työnhaku ei mene "spämmäämisen" puolelle ja positiivinen ote säilyy.
Somepresenssiä tehdään päivittäin, ja siihen kannattaa varautua, että se on muutakin kuin pelkästään "tarvitsen töitä"-lauseiden viljelyä. Eräs myynnin alalla työskentelevä, vastikaan oman somepresenssin kautta itsekin työllistynyt LinkedIn-käyttäjä sanoikin osuvasti, että somepresenssin rakentaminen ei ole pikajuoksu vaan maraton. Sen rakentaminen kannattaa aloittaa mieluiten jo tänään. Tuloksia ehtii tarkastelemaan sitten myöhemmin.
Somepresenssi työllistymisen keinona - Mihin vastataan?
Työnhakijan kannalta oman somen valjastaminen työnhakuun vastaa suurin piirtein samoja asioita kuin normaalikin työnhaku. Haluan artikkelissani välttää antamasta kuvaa, että somepresenssin rakentaminen on haastavaa, vaikka samalla haluan muistuttaa sen pitkäjänteisyydestä. Kiteytettynä työnhaku somessa tarkoittaa vastausten antamisia oman someprofiilin välityksellä rekrytoivien tahojen ja yritysten esittämiin kysymyksiin, pelkoihin ja askarruttaviin asioihin.
Oman osaamisen esille tuomisen lisäksi, esimerkiksi LinkedInissä pystyy tekemään paljon erilaisia teknisiä asioita oman löydettävyyden parantamiseksi. Oikeat hakusanat, visuaalisuus ja kattavat summaryt auttavat työnhakijaa erottumaan joukosta. Myös muita asetuksia voi tuunata löydettävyyden parantamiseksi. Eri kanavat mahdollistavat erottautumisen, ja työnhakua voi harrastaa yhtä hyvin Facebookin ryhmissä kuin Instagramin visuaalisessa ja hästägien maailmassa.
Teknisten asioiden ja algoritmien miellyttämisen lisäksi somepresenssi muodostuu aivan peruskysymysten ympärille. Se antaa kuvaa vastapuolelle mm. näihin kysymyksiin.
- Kuka olet?
- Mikä on erityisosaamisesi?
- Miten työnantaja hyötyy osaamisestasi?
- Mistä kaikkialta sinut löytää?
- Keneltä voi pyytää suositteluja?
kuin VIRTUAALINEN CV
"Yksi hyvä mittari omalle somepresenssille on laittaa oma nimi Googleen. Jos haluat vaikuttaa näihin hakutuloksiin, panostaminen eri somekanaviin voi olla nopea ratkaisu."
Tänään on hyvä hetki aloittaa omaan somepresenssiin panostaminen! Jos haluat kuulla enemmän somepresenssin rakentamisesta, klikkaa alta ja lataa hiljattain pidetty webinaaritallenne aiheesta!
Aiheet: Uravinkit, Työnhaku, Somepresenssi, sosiaalinen media, Työtraineri