Työhaastattelun etiketti – 5 vinkkiä heti käyttöön

Rekrytoinnin ja HR:n asiantuntijamme löytävät työn vuosittain yli 30 000 ihmiselle. Haluamme, että voit hyödyntää laajasti asiantuntijoidemme tietotaitoa ja koostamme viikottain käytännönläheiset vinkit niin työnhakuun kuin esimerkiksi oman potentiaalisi tunnistamiseen liittyen.

Anna itsestäsi hyvä ensivaikutelma olemalla ajoissa

Tämä neuvo kuulostaa yksinkertaiselta, mutta voi käytännössä osoittautua välillä erittäin haastavaksi. Milloin juutut ruuhkaan, milloin et löydä perille, milloin arvioit ajankäyttösi väärin. Työhaastattelijan näkökulmasta myöhästymisesi on aina huono juttu ja antaa pahimmassa tapauksessa sinusta jo heti aluksi epäpätevän ja ei-motivoituneen vaikutelman. Ole siis paikalla mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Tämä koskee myös verkon välityksellä tehtävää haastattelua – eli ole linjoilla silloin kun pitää olla.

Keskity ja kuuntele haastattelussa

Työhaastattelun ei tarvitse noudattaa tiettyä kaavaa tai tapahtua aina livenä. Monet ovat kuvailleet parhaimman työhaastattelunsa tuntuneen enemmän keskustelulta kuin haastattelulta. Muista kuitenkin, että olet nimenomaan haastattelussa, jolloin on tärkeää, että kuuntelet huolellisesti haastattelijan kysymykset ja pyrit vastaamaan niihin selkeästi. Jos haastattelijan kysymys jää sinulle epäselväksi, pyydä ystävällisesti tarkennusta mieluummin kuin vastaat kysymykseen, jota et ymmärrä.

Haastattelussa sinua myös arvioidaan ulkoisen olemuksesi ja kehonkielesi perusteella, joten vaikka tietynlainen rentous on sallittua, muista vastapuolen pyrkivän muodostamaan sinusta kokonaisvaikutelman, eikä vain jutustelemaan mukavia. Ole läsnä haastattelussa ja viesti kokonaisvaltaisesti, että haluat juuri tämän paikan.

Siisti olemuksesi

Eri työpaikoissa on erilainen pukeutumiskulttuuri. Vaikka olisit kuullut, että hakemassasi paikassa pukeudutaan rennosti, ota silti varman päälle ja varmista, että vaatteesi ja ulkoinen olemuksesi on siisti. Osoitat pukeutumisellasi, että haastattelutilanne ei ole sinulle pelkkä arkinen kohtaaminen vaan tärkeä hetki päästä tapaamaan mahdollista tulevaa työnantajaasi. Siistimpi pukeutuminen ei välttämättä tarkoita valkoista kauluspaitaa vaan tilanteeseen sopivaa tapaa kertoa, että et ole tullut haastatteluun suoraan lenkiltä.

Kättele, katso silmiin ja hymyile

Näillä pääset jo pitkälle. Sinun ei tarvitse tehdä vaikutusta ensimmäisellä ovenavauksella – riittää, että huomioit sinua haastattelemaan tulevan henkilön tai henkilöt ja suhtaudut heihin positiivisesti. Heidän tarkoituksenaan ei ole hiillostaa sinua, saada sinua tuntemaan itseäsi muita hakijoita huonommaksi tai ylipäätään pyrkiä löytämään heikkouksiasi. Haastattelijan tehtävänä on löytää organisaatioon, tiimiin ja avoinna olevaan tehtävään sopivin ja motivoitunein henkilö. Sinussa voi olla nämä kaikki ominaisuudet, sillä olethan päässyt jo haastatteluun asti. Joten katse rohkeasti eteenpäin, avoimin mielin.

Valmistaudu hyvin

Mikäli sinulta erikseen pyydetään paperisia dokumentteja esimerkiksi työtodistuksista ja CV:stä, varaathan ne mukaan haastatteluun. Mikäli haastattelijalle sopii, voit pitää myös mukana muistiinpanovälineet ja/tai tekemäsi tukilistan, joka voi auttaa sinua haastattelutilanteessa jäsentämään ajatuksiasi ja muistuttamaan esimerkiksi kysymyksistä, joita haluat puolestasi esittää haastattelijalle.

Kuulostaa kliseiseltä, mutta tärkeää on pyrkiä olemaan oma itsensä, sillä teennäisyys paistaa useimmiten läpi. Pyri osoittamaan työhaastattelussa, miksi juuri sinä olet sopivin henkilö tehtävään ja miksi haluat työskennellä juuri tässä työpaikassa ja organisaatiossa. Hyvä keino lieventää haastattelun tuomaa jännitystä on pyytää ystävä tai läheinen etukäteishaastattelemaan sinut. Huomaat pian, missä kohdassa haastattelua olit varmimmillasi ja missä kohtaa taas tarvitset ehkä pientä lisäsparrausta. Työhaastatteluun voi ja pitää valmistautua. Etukäteistyö ei mene ikinä hukkaan.

Ja sitten hakemaan! Katso avoimet paikkamme tästä: 

Aiheet: TyöelämäUravinkitTyönhaku

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action