Uutena työelämätaitona karanteenitaidot

barona_blogikuva_valtteri2

Luopuminen monesta on pakottanut miettimään asioita uudella tavalla. Tässä tekstissä puidaan henkilökohtaisten "karanteenitaitojen" TOP 10 - listausta. Todellisuudessa ne ovat työelämään tarvittavia itsensä johtamisen taitoja. Tähän poikkeustilaan sopien.

Olet varmaan viime viikkojen aikana huomannut karanteenitaidoista tärkeimmän eli itsensä johtamisen. Maailmamme tila on monella tapaa juuri nyt kaaottinen ja tilanne tuo eteemme paljon erilaisia stressitekijöitä. Eteemme lipuu aina vain suurempia kokonaisuuksia, joihin emme voi suoranaisesti vaikuttaa, mutta omaan asenteeseen tai henkilökohtaiseen hyvinvointiin sen sijaan voimme. Ehkä olet myös huomannut, että et olekaan yksin. Kotona lapset tai läheiset saattavat jakaa nykyistä toimistoa.

Sekamelskan keskellä on kyettävä kuitenkin tekemään. Kyky toimia tarkoittaa juuri tänään ympäröivän mediamaailman, jatkuvan uutisoinnin ja hälinän keskellä suoriutumista ja kriittisen ajattelun lisäämistä. Ketä tässä tilanteessa kannattaisi nyt oikein uskoa? Tämän tekstin kirjoittajaako? Kyky toimia auttaa yksilöä soveltamaan. Se tulee karanteenitaidoissa neljäntenä.

Sovella ja selviydy

Mitä hektisemmäksi päivämme ovat muuttuneet, sitä enemmän tarvitsemme soveltamista. Soveltaminen sisältää priorisointia ja keskittymistä vain tärkeisiin asioihin. Soveltamisen seuraava steppi eli selviytyminen tapahtuu viimeistään pakon edessä. Nyt vain on pakko ratkaista ongelmia ja määritellä niitä uudestaan. Mikä ongelma on nyt akuuteinta ratkaista? Mitä ongelmaa olemme itseasiassa ratkaisemassa?

Työn loppuessa tai lomautusten alkaessa, yksilön täytyy pystyä soveltamaan itselleen uutta työtä. Toimialoissa on eroja mikä tällä hetkellä vetää ja mikä ei ja vetävistä vaihtoehdoista kaupan ala, rakentaminen tai terveydenhuolto tulevat ensinnä mieleen. Markkinoijana lähiviikot ratkaisevat lähdenkö takaisin rakennusalalle ja unohdan hetkeksi sisällöntuottamisen kirjoittamisen keinoin.

Nopea oppiminen

Yksi varmimpia keinoja selviytymiseen on oppia nopeasti. Kansankielellä tämä tarkoittaa suunnan kääntämistä - toiset kutsuvat sitä oppimiseksi virheistä. Ihminen luonnollisesti oppii nopeasti kun häneltä vedetään matto jalkojen alta. Viime viikkojen aikana yritysten sisään ja ihmisten koteihin on syntynyt aivan uudenlaisia kouluja. Niissä vanhemmat opettavat samalla sekä lapsiaan että kollegoitaan. Uusia asioita opitaan ja sisäistetään sellaisella tavalla mihin tuskin vielä tammikuun alussa uskoimme. 

Positiivisesti ajatellen, pandemia antaa tilaa uudenlaiselle luovuudelle. Olemme nähneet mitä huikeimpia innovaatioita, jotka ovat syntyneet pelkästään toisten ihmisten auttamisen kautta. Pandemiassa on myös hyvää se, että se on tasavertainen kaikille eikä kenenkään syy.

Poikkeustila antaa tilaa uudenlaisille yksilöille ja yhteisöille. Esimerkiksi sosiaalinen media antaa yksilölle mahdollisuuden tuoda oma viesti esiin, eikä kenenkään tarvitse odottaa fyysisiä lavoja tai täysiä saleja, kuten ennen vanhaan. Visuaalisuus on aliarvostettu vaikuttamisen väline myös tänään.

Toimivat etätyökäytänteet

Pakon edessä saimme potkua toimiviin etätyökäytänteisiin. Etätyöt eivät ole nyt maailman murheista suurin, mutta ihmisiä ei ole sullottuna samaan tilaan, vaan kyselemme virtuaalisesti kuuleeko minua kukaan? Verkossa tapahtuvan kanssakäymisen ilmentymä on pieni videokuva näytön alalaidassa. Empatia ja kunkin läsnäolo välittyy ilmein ja elein kameran takaa. Fyysinen sosiaalinen paine ei pidä meitä toisia kurissa.

Etätyöt vaativat verkkokokouksen pitäjältä, myyjältä tai muuten vain toisiin ihmisiin yhteydessä olevalta ylimääräisiä "koukkuja" huomion saamiseksi. Koko tilanne perustuu entistä enemmän yksilön vapaaehtoiseen päätökseen osallistua ja olla läsnä. Yksilö kun samaan aikaan pohtii kotona karanteenissa, keskitynkö tähän palaveriin vai luenko Baronan blogia kokouksen aikana?

Onneksi todellinen yksilön keskittyminen ei katso aikaa ja paikkaa. Tieto-ja asiantuntijatyö onnistuu hyvin teknologian kautta verkon välityksellä. Samalla annamme työrauhan niille, joiden ammatit vaativat fyysistä paikkaa ja aikaa.

Tässä vielä loppuun minun henkilökohtainen listaus TOP 10 karanteenitaidoista - ne ovat asioita, joita koen tärkeäksi vaalia tässä hetkessä:

  1. Asenteen säilyttäminen ja itsensä johtaminen (lue itsestä huolehtiminen)
  2. Kyky toimia
  3. Kriittinen ajattelu
  4. Soveltaminen
  5. Ongelman ratkaisu ja määrittäminen
  6. Nopea oppiminen
  7. Visuaalisuus ja muu luovuus
  8. Toimivat etätyökäytänteet
  9. Teknologian hyödyntäminen
  10. Vaihtoehtoja hakeva luova ajattelu

Nyt on sinun aika kertoa, mitä muuta täydentäisit tähän listaan?


Tule mukaan luomaan yhteenkuuluvuutta työelämään. Joltain meistä löytyy varmasti apua tähän vallitsevaan tilanteeseen vähintään yhden kuvan tai opin verran. #hofficelife

New call-to-action

 

Aiheet: etätyöUravinkitTyöelämän taidot

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Barona Hofficelife