Vinkkejä koeajalla toimimiseen [VIDEO]

Koeajan määritelmästä ja tarkoituksesta löytyy netistä paljon tietoa. Koeajasta puhuttaessa ei kuitenkaan kannata keskittyä vain lainsäädännölliseen puoleen vaan muistaa, että kyseessä on hetki, jolloin niin työntekijä kuin työnantaja voivat selvittää toistensa "sopivuutta". Barona Horecan henkilöstöpäällikö Tia Nyman listaa muutaman perusjutun, jotka omassa koeajassa kannattaa huomioida. Onnistunut koeaika on sekä työnantajan että työntekijän etu.

HYVÄ PEREHDYTYS ON KAIKEN LÄHTÖKOHTA

Koeajalla tapahtuva perehdytys luo perustan startille uudessa työpaikassa. Vaikka et ensimmäisinä viikkoina vielä olisi täysin perillä kaikista käytännöistä tai työkavereiden nimistä, on sinulla hyvä olla tuntuma siihen, mitä uusi työ ja tehtävät pitävät sisällään ja kenen puoleen voit tarvittaessa kääntyä esimiehesi lisäksi.

"Työpaikasta riippuen perehdytys voi pitää sisällään eri asioita, mutta tärkeintä on, että sinut perehdytetään!" 

TIEDÄT TAVOITTEET ja MISTÄ SINUA MITATAAN

Koeaika on tietyllä tapaa näytön paikka, vaikkakin usein myös muodollisuus, joka varmistaa puolin ja toisin onnistuneen rekrytoinnin. Jos tiedät mitä sinulta odotetaan ja nämä odotukset vastaavat toimenkuvasi laajuutta ja vaatimustasoa, on sinun myös helpompi täyttää nämä vaatimukset. Myös arvioimisesi tulisi olla läpinäkyvää ja pysyt itse seuraamaan, missä mennään. Jos sinulla on loistava fiilis ensimmäisten viikkojen jälkeen, onko myös työnantajallasi? 

"Tiedät, mistä sinua mitataan."

PALAUTE, PALAUTE, PALAUTE

Palaute tarkoittaa niin kehuja kuin rakentavaa kritiikkiä. Aluksi etsit paikkaasi työyhteisössä ja tuntumaa uuteen työhön. Siksi on tärkeää, että saat myös palautetta tekemisistäsi. Jos sinusta tuntuu, että hommat hoituvat, mutta olisi kiva kuulla tämä myös suoraan esimiehen suusta - ole itse rohkea ja kysy miltä työsi hänen silmin vaikuttaa. Koeajalla luotu luottamus puolin ja toisin palkitsee varmasti myöhemmin. 

"Ei oo mikään häpeä pyytää koeajalla palautetta omasta työstä."

TYÖ VASTAA ODOTUKSIASI JA TODELLA VIIHDYT SIINÄ

Lopulta kaikki kulminoituu siihen, vastaako työ sitä, mitä työsopimusta kirjoittaessa ajattelit. Viihdytkö uudessa työpaikka, työyhteisössä ja tehtävissäsi? Vaikka "arki" tulisikin jossain vaiheessa vastaan, pitää sinun voida nauttia ensimmäisistä viikoista kun kaikki on vielä uutta ja yllättävää. Koeaikasi tulee jäädä mieleen positiiviisena kokemuksena. Uskalla siis ottaa siitä kaikki irti!


Barona avoimet työpaikat

Aiheet: UravinkitTyönhakuVideotTyötraineri

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Avoimet_työpaikat