Vinkkejä kesätyöpaikan löytämiseen - nuoret olkaa aktiivisia!

kesatyo-blogi-kuva 2

Tuhannet nuoret kamppailevat parhaillaan sen suuren kysymyksen äärellä, miten ja mistä voisi saada kesätöitä. Ongelma ei ole vähäinen, sillä juoksutytön ja -pojan tapaiset matalan kynnyksen työt ovat kadonneet Suomesta. Moniin tehtäviin vaaditaan jokin perusosaaminen ja sen lisäksi hygieniapassi, työturvallisuuskortti, tulityökortti tai jokin muu kortti. Baronan Jussi Miettinen kertoo tässä blogissa vinkkejä nuorille kesätyön etsimiseen. Hotellin piccolona hän itse 15–17-vuotiaana sai arvokasta työkokemusta.

Ole aktiivinen!

Tärkein viestini kesätyöpaikasta haaveilevalle nuorelle on: Ole aktiivinen! Aktiiviset nimittäin vievät kaikki työpaikat. Jo peruskoulun TET-harjoittelupaikkaa hakiessa kannattaa miettiä, missä haluaisi olla kesätöissä. Hoitamalla TET-jakson hyvin varmistaa itselleen kesätyön. Ilman suhteita tai kokemusta, pelkällä nettihakemuksella, ei kesätyökisassa pääse edes mitalisijoille.

Kaikki työkokemus on arvokasta

Toinen viestini on: Ns. paskaduuneja ei olekaan! Ensimmäisissä kesätöissä tärkeintä eivät ole elämän sisältö ja raha, vaan se pääoma, mitä työkokemus tuo. Kannattaa tarttua kaikkiin tarjolla oleviin mahdollisuuksiin kuten kesätyöseteliin, Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmaan, naapurin perheen tarvitsemaan lapsenvahtiapuun. Mikä tahansa on parempi kuin ei mitään.

Ensin työ, sitten huvi

Kolmas viestini on: Ensin työ, sitten huvi! Olen laskenut, että jos nuoren ennakonpidätysprosentti on nolla, hän tienaa ajokorttirahat tekemällä 22 työvuoroa. Mutta päästäkseen tekemään työvuorot pitää olla käytettävissä. Kesäaamuna kutsu töihin saattaisi tulla samankin päivän työvuoroon, mutta niitä ei saa, jos festarit, parin viikon lomamatka tai viikonlopun mökkeily ovat tärkeämpiä kuin työ.

Mene työnantajan saappaisiin

Neljäs viestini on: Mene työnantajan saappaisiin! Tee valinta helpoksi kertomalla hakemuksessasi kunnon syy, miksi haet kyseistä työpaikkaa. Hyviä syitä voivat olla seuraavat: ”Tavoitteeni on hakea opiskelemaan alaa.” ”Yrityksenne arvot ovat samanlaisia kuin omat arvoni.” ”Yrityksenne toimiala kiinnostaa minua, ja olen saanut hyvää palautetta aiemmissa asiakaspalvelutehtävissäni.”

Ensimmäinen oma kesätyö hotellin piccolona

Ennen ensimmäistä varsinaista kesätyötäni hotellin piccolona olin hankkinut tasku- ja harrastusrahaa jakamalla mainoslehtiä sekä auttamalla sukulaisia piha- & maalaustöissä. Varsinaisen työsopimuksen tein kotikaupunkini ykköshotellin kanssa hotellipiccolona. Piccolon töissä sain käyttää nopeasti kehittyvää kielitaitoani sekä tehdä voimaharjoitteita työajalla. 50 henkisen amerikkalais- tai japanilaisseurueen matkalaukkujen kuljettaminen nokkakärryillä hotellihuoneisiin oli fyysisesti haastava tehtävä isossa hotellissa.

Tutustuin ensimmäisessä kesätyössäni hotelli- ja ravintola- alan erilaisiin ihmisiin & ammattinimikkeisiin. Samalla huomasin hektisyyden sietämisen, ongelmanratkaisun ja korkea tasoisen asiakaspalvelun olevan vahvuuksiani. Tästä syystä”vaihto-oppilasvuoden” jälkeen hankkiuduin ensimmäiseen kokopäivätyöhöni ravintolaan ja sain välttämätöntä työkokemusta hakiessani opiskelemaan hotelli- ja ravintolaopistoon.

Kokemuksen, tietojen ja taitojen karttuessa sain alan opiskelija & saksan kielen taitajana mahdollisuuden päästä kesätyöhön Siljan GTS Finnjetille, jota pidän parhaana ”ammattikorkeakouluna” omalla urallani. Laivayhtiössä olen valmistuttuani työskennellyt kolmanneksen työurastani.

Tällä hetkellä pulaa on erityisesti ravintola-alan osaajia. Myös kaupan alalla työtä on tarjolla runsaasti.

Työtä kyllä löytyy – mutta pitää olla on aktiivinen!

Tutustu Baronan avoimiin kesätyöpaikkoihin:

KATSO KESÄTYÖPAIKAT

 

Aiheet: UravinkitKesätyö

Kirjoittanut:

Jussi Miettinen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Avoimet_työpaikat